APPLY

ATXU AMANN

WORKSHOP LEADER

Atxu Amann graduated as architect in the Technical School of Architecture of Madrid (1987). Year in which she was associated with Andrés Cánovas Alcaraz and Nicolás Maruri Mendoza forming the architecture office Temperaturas Extremas Arquitectos, now ACM_arquitectura, with which she has obtained, more than a hundred awards and recognitions. She clearly shows her commitment and ideas:
 

"In a life trajectory of continuous learning, formation and estrangement, all my activities since my student stage, are linked to actions of social content ideologically positioned and directed towards the fight for a more dignified and fair world in general and in the case of the women and historically disadvantaged groups in particular. I proudly find a balance between my professional activity and an implied responsibility as mother of Juan, Jaime, Javier and Josetxu."

 

She has been recently chosen as curator of the Spanish pavilion of the Architecture Biennal of Venice 2018.

Atxu Amann - Projects

118 houses for young

Architects: Amanncanovasmaruri

Location: Coslada, Madrid

Year: 2013

Images/text from: http://www.amann-canovas-maruri.es/

 

By the Architects:

The project is a response to the needs of small housing and rental within the municipality of Coslada, Madrid. Understanding that public rental housing is an endowment with a series of specific requirements, the programme has been completed with commercial spaces, offices and meeting areas for tenants. The location of the project in a central square in the city centre gives it a reference character, which is why it is considered necessary to have a permeable and slender building that allows the use of the ground floor as an open urban space. With this objective in mind, four towers are projected, joined by means of an intermediate platform where common uses are incorporated.

The programme is distributed in such a way that one of the towers houses the homes for sale with two bedrooms while the other three towers house the rented apartments from the height of the platform to the upper level. In these three towers, the floors below the platform, i.e. the first, second and third floors, are for tertiary use, especially offices and shops. Community uses are housed on the platform, fourth floor, as connecting spaces between the community members of the dwellings.

 

81 Houses in Carabanchel

Architects: Amanncanovasmaruri

Location: Carabanchel, Madrid

Year: 2009

Images/text from: http://www.amann-canovas-maruri.es/

 

By the Architects:

The proposal is not built from the review of the traditional housing block but from the attributes of the slab of minimum width perforated with through holes.

This situation of minimum bandwidth allows an inner space of considerable size, a public space in the heart of the project, a space that is half open and connected to the whole sprawl, boldly assuming an ambiguous condition, exterior and interior at the same time.

The flat is a house with a yard. This small house garden is linked to the interior of the block, the street and the living room. The yard is a sunny place in the winter and cool place in the summer. With cross views of the inside and outside of the block, the garden and the street, light and shadow.

The clustering of dwellings is obtained from mechanical necessities. The interior is made with integrated furniture; versatile space with openings available in the wall. The exterior body is constructed of metal, therefore acts as a ventilated façade. The building is an ordered set of car bodies whose metallic colours are the choice for users.

Monteagudo Museum

Architects: Amanncanovasmaruri

Location: Monteagudo, Bolivia

Year: 2010

Images/text from: http://www.amann-canovas-maruri.es/

 

By the Architects:

The building is situated on the south side of the hill of Monteagudo.It constitutes the first phase of a project that should improve access to the castle of Monteagudo, restoring it to become a place visited and fundamentally safe.

The slope of the mountain is a land historically occupied since prehistoric remains of structures and materials from the world Argaric until today, through the Roman and Arab civilization.In particular the site chosen for the Visitors Center is a village Argaric in a good state of preservation and a Roman site.

The site also lies the shrine of San Cayetano, what gives a certain character.

The proposed building tends to adapt to multiple boundary conditions, responding to the preservation of the remains and also consolidated the place from a formal point of view and dimensional, with special attention to integration into the hillside and its vision from the castle.

The building is a journey and a parasite clinging to the mountain.

As travel, meet your access via ramps to solve the problem of accessibility and integration density of the piece on the environment.As a parasite, blends of colors and shapes and covered with calligraphic plant skin lining the entire building.The ground floor has a public vocation in the sense of projecting open to neighbors. Its great walls of steel truss, sometimes sliding, and built concrete rooms are bare rudely. Provide shelter and connection to the outside.

It is a place in the shade.

On the upper floor are structured the permanent and temporary showrooms, is a closed place and guarded, which is only open to look in a controlled manner to the best views of the valley and the castle. The building is also then a gazebo, a window becomes a showcase and framed exterior parts that should be shown to be seized.The building is constructed on the ground floor with exposed concrete structural screens and shutters. In the top section runs with a metal structure that resolves the long flights and closed with a panel of multiple sheets is sealed with a waterproofing hot end is topped with a skin of perforated Cor-Ten steel, which acts as final layer of a trans-ventilated facade takes up the old issue of climate as a backdrop.

70 Houses on the Wall of the Sea

Architects: Amanncanovasmaruri

Location: Cartagena, Murcia

Year: 2009

Images/text from: http://www.amann-canovas-maruri.es/

 

By the Architects:

The wall of buildings that the visitors who come to Cartagena from the sea contemplate is earthy and salmon-like. In the east corner of the wall, articulating the urban space formed by the Hospital de Marina, the Plaza de Toros and the Museo de la Guerra Civil, there is a building of coloured blocks that ends the wall. These blocks rise above a 19th century building that must be preserved and that becomes the pattern of the new building. Its presence is defended and valued by dividing the new construction into smaller pieces.In spite of the considerable building volume to be solved, the transparency and reflection of the sky provided by the materials used -glass and aluminium-, as well as the soft colour of the blinds and the dimensions of the volumes obtained through the cuts and cracks guarantee a fragmented, light and crystalline construction.The division into volumes allows for their progressive elimination on the last floors, producing an effect of disappearance of the architecture and substitution by the empty space formed by the wide terraces that enjoy the views of the bay of Cartagena.The façade is resolved almost completely in glass to take advantage of its urban situation with spectacular views over the sea. The orientation of the facades and the mild climate of the city make it possible to dispense almost completely with external protection and make the most of the opportunity to open up the spaces of the dwellings to the unbeatable views.

 

Atxu Amann - At MCH

Amann's MCH Experience

Other professors

More about the MCH

Reasons to apply
Program structure and professors
Participants profile & Program rules
Calendar
Location
Cost & Scholarships
Application process
APPLY NOW