APPLY

CINO ZUCCHI

WORKSHOP LEADER

 

Born in Milano in 1955, Cino Zucchi has earned degrees in Architectural Design at M.I.T. and at the Politecnico di Milano, where he is currently Chair Professor. He has taught in many international design workshops and has been a John T. Dunlop Visiting Professor at the GSD of Harvard University. Author of several articles and books on matters of architectural and urban theory, he participated to various editions of the Milano Triennale and of the Venice Biennale of Architecture, where he has been the curator of the Italian Pavilion in 2014. He has been the chairman of the jury of the European Union Prize for Contemporary Architecture / Mies Award 2015.

 

Together with his studio CZA he has designed and realized several projects, among which the ex-Junghans factory site in Venice, the ex-Alfa Romeo-Portello Nord area and of the Corte Verde in Milano, the Keski Pasila master plan in Helsinki, the Car Museum and the Lavazza HQ in Turin, the Salewa HQ in Bozen.

 

Zucchi's MCH Experience

Cino Zucchi - Projects

D residential building, ex Junghans area

Architects: CZA Cino Zucchi Architetti

Location: Venice, Italy

Year: 1997-2003

Images/text from: http://www.zucchiarchitetti.com/

 

By the Architects: 

 

The D building is a new construction which substitutes an utilitarian building on the corner between two canals. An existing brick chimney is integrated in the design as a testimonial of the industrial past.

 

The cubical mass of the new building is excavated on the south side by a triangular court, an intimate space which leads from the public path to the central core of the vertical distribution. On the ground floor, an extension of the volume on the right wing “embraces” the base of the chimney and guides the pedestrian paths which cross the area.

 

The building, founded on steel piles, is built in load-bearing masonry and reinforced concrete. Its four floors host sixteen subsidized housing apartments served by a central stair and elevator. The roof is cladded in copper, the exterior façades are plastered with natural grey sand plaster and left unpainted. The inner court and the loggias are finished in white stucco (marmorino). The window sills and lintels and the base cladding are in white Istria stone, the window frames are in hemlock wood and the shutters are in water-resistant plywood painted in a blue-grey colour.

Residential buildings in the ex Ceramica Laveno area

Architects: CZA Cino Zucchi Architetti

Location: Laveno, Italy

Year: 2006-2017

Images/text from: http://www.zucchiarchitetti.com/

 

By the Architects:  

 

The famous ceramic factory of Laveno occupied a privileged site with a beautiful South-facing exposure and a spectacular view over the lago Maggiore.

 

The revision of a given renewal plan search for an architectural language and an open space design capable to graft the new quarter onto the existing lake-side promenade.

 

The commercial portico is crowned by a stone and plaster “screen” of loggia which mediate the scale of the landscape with the private dimension of the apartments.

Residential buildings in the ex Rossi & Catelli area

Architects: CZA Cino Zucchi Architetti

Location: Parma, Italy

Year: 2006-2011

Images/text from: http://www.zucchiarchitetti.com/

 

By the Architects:

The site of the project is situated in the north-west corner of the new intervention, straddled between the bustle of daily life of the avenues that connect the area to the centre and the quiet dimensions of the new park.

This invites and gives synthetic shape to the needs of contemporary living in a place of high environmental quality. The open court-yard setting of the buildings’ mass protects a central green area onto which the large terraces face. The positioning of these buildings have been carefully studied in relation to the movement of the sun so as to create “open air living rooms” which allow the lodgings to be lived to the full throughout all the seasons of the year. All communal entrances can be accessed directly from the perimeter of the site and are connected to the vast area of the building’s garden.

Residential complex Novetredici

Architects: CZA Cino Zucchi Architetti

Location: Milan, Italy

Year: 2011-2016

Images/text from: http://www.zucchiarchitetti.com/

 

By the Architects:  

 

The residential complex named "Novetredici" in via De Cristoforis, Milan represents the natural completion of the block bordered by the streets Viganò, Rosales, de Cristoforis and the street Fratelli Castiglioni, which flanks the new Unicredit skyscraper complex in the Porta Nuova development.

Subsidized residential slab buildings, Nuovo Portello

Architects: CZA Cino Zucchi Architetti

Location: Milan, Italy

Year: 2002-2008

Images/text from: http://www.zucchiarchitetti.com/

 

By the Architects: 

 

The three eight-floor high slabs are unified by low walls into a single block.

The orientation of the slabs maximizes solar exposure and the views toward the new park, while protecting the intervention from the high traffic noise of Viale Serra, towards which three blind elevations are posed.

Pedestrians have access through high porticoes veneered in white stone which overlook the common gardens. On the side toward the park a large built screen protects the deep loggias of the apartments, trying to conjugate high density with high environmental quality.

Cino Zucchi - Works

Other professors

More about the MCH

Reasons to apply
Program structure and professors
Participants profile & Program rules
Calendar
Location
Cost & Scholarships
Application process
APPLY NOW